מעלית MRL – התקנה, תחזוקה ותנאי הקמה

מהי מעלית MRL ומה מאפיין אותה לעומת סוגי מעליות אחרות? מה הייעוד של מעלית MRL ולמי היא מתאימה? לאילו מבנים המעלית מיועדת ומהי התחזוקה הנדרשת למעלית מסוג MLR?
בשוק המקומי יש שלושה סוגים עיקריים של מעליות למבני מגורים ולמבנים אחרים, הסוגים הם: מעלית MLR ללא חדר מכונות, מעלית הידראולית ומעלית חשמלית. שוק המעליות מתפתח ומשתכלל עם הזמן, יש פתרונות טכנולוגיים חדשניים המבטיחים מעליות מתקדמות, מהירות, נוחות ובטוחות יותר, וכיום יש גם אפשרות להוסיף מעלית למבנה ללא צורך בבניית חדר מכונות.

מהי מעלית MLR?

מעלית MLR (Machine Room Less) היא מעלית חשמלית ללא חדר מכונות, זהו פתרון נוח ומשתלם לבניית מעליות בבנייני מגורים עם לפחות 5 קומות. סוג זה של מעליות מייתר את הצורך לבנות חדר מכונות מעל הפיר של המעלית, מאחר והמנוע החשמלי שמפעיל את המעלית ממוקם על תושבת ייעודית המותקנת לפסי הובלת המעלית בחלק העליון ובסמוך לתקרת הפיר. את לוח הפיקוד של מעלית מסוג MLR מתקינים בקומה העליונה, בסמוך למשקוף הכניסה של המעלית.


יש לציין כי התקנת המעלית נחשבת למורכבת מאחר ואין חדר מכונות, לכן חשוב להזמין את המעלית ואת התקנתה רק מחברה מקצועית ומובילה בתחום. מעלית MLR מהווה פתרון משתלם בגלל היתרונות שלה, זו מעלית מהירה יותר ממעליות הידראוליות, הנסיעה חלקה וכמעט שלא מרגישים עצירות של המעלית בקומת היעד, היא מתאימה גם לרבי קומות, היא חסכונית מבחינה אנרגטית, וכוללת מנגנון גיבוי למקרה של הפסקת חשמל כדי לאפשר לנוסעים להיחלץ מהתא בקלות.

כדאי לדעת כי אופן הפעולה של מעליות MLR דומה לפעולה של מעלית חשמלית סטנדרטית, המנוע ממוקם בראש הפיר ותפקידו לסובב גלגל הינע עליו מלופפים הכבלים שמחוברים למעלית בצד אחד ולמשקולת נגדית בקצה השני של כבל התילוי. כאשר המעלית עולה מעלה גלגל ההינע מסתובב בכיוון אחד ותא הנוסעים עולה, בעוד המשקולת הנגדית יורדת מטה, וכאשר המעלית יורדת גלגל ההינע מסתובב לכיוון ההפוך.

מהם התנאים להתקנת מעלית MLR ולאילו מבנים היא מתאימה

כפי שציינו בתחילת הכתבה, מעלית MLR מתאימה רק למבנים עם חמש קומות ומעלה, היא מיועדת לבנייני רבי קומות ומבטיחה ביצועים מעולים לאורך זמן ומינימום תחזוקה. מעלית MLR היא סוג של מעלית חשמלית, היא תוכננה מראש לבניינים גבוהים שיש בהם בעיה לבנות חדר מכונות מעל פיר המעלית.

כדי להתקין מעלית MLR בבניין מעל חמש קומות יש לוודא קיומם של התנאים הבאים:
• עומק הבור של פיר המעלית הממוקם מתחת למפלס הקומה התחתונה הוא לפחות 1.5 מ'.
• המרחק בין מפלס הרצפה בקומה העליונה בבניין לבין תקרת הפיר הוא 3.8 מ' לפחות.
• יש חלון אוורור לשחרור עשן בראש פיר המעלית, החלון חייב לפנות החוצה ועליו להיות בגודל של 0.3 מ"ר או יותר.
• מידות הפיר מבחינת רוחב ועומק מותאמות למאפייני המעלית ולקיבולת של תא הנוסעים.

במה כרוכה התחזוקה של מעלית MLR?

תחזוקה של מעלית MLR שונה מאחר ואין חדר מכונות, לכן חשוב לתכנן את המעלית על ידי אנשי מקצוע מיומנים וגם התחזוקה חייבת להיעשות על ידי טכנאים מקצועיים. התקנת מעליות מסוג MLR על ידי חברה מקצועית ויעילה מבטיחה מינימום תקלות ותחזוקה טובה יותר. יש לבצע תחזוקה שוטפת כמו בכל מעלית אחרת, אך הפעולה מורכבת יותר בגלל המאפיינים הייחודיים של המעלית והגישה הפחות נוחה למנוע ולרכיבים השונים.